Η εκτροφή των ορτυκιών σιγά σιγά αρχίζει και κερδίζει φανατικούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Τα ορτύκια που θα ...
Οι πέρδικες ανήκουν στην οικογένεια Phasianidae και περιλαμβάνουν οκτώ είδη τα οποία ζουν σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Είναι ...
Όταν μιλάμε για θηράματα στο μυαλό όλων μας έρχεται η εικόνα ενός κυνηγού που ξεροσταλιάζει στο κρύο μέχρι να πιάσει το πολυπόθητο πτηνό. Από τη φάρμα μας μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς κόπο ορτύκια και πέρδικες.
Τα ορτύκια είναι μικρά μεταναστευτικά πουλιά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον φασιανό. Φωλιάζουν κοντά στο έδαφος και παρότι τα βλέπουμε σπάνια, συχνά ακούμε το κελάηδημά τους κυρίως το ξημέρωμα και το απόγευμα. Προς το τέλος του καλοκαιριού αρχίζουν να μεταναστεύουν από την Ευρώπη προς την βόρεια Αφρική όπου και διαχειμάζουν. Στο φυσικό τους χώρο γεννούν 7 έως 12 αυγά τα οποία εκκολάπτονται μέσα σε 16 με 18 μέρες. Τρέφονται κυρίως με σπόρους και έντομα.
Το κρέας τους αποτελεί αγαπημένο έδεσμα των Γάλλων και συνήθως μαγειρεύεται ολόκληρο και καταναλώνεται με τα οστά του. Τα αυγά τους επίσης αποτελούν αγαπημένο μεζέ και μπορούμε να τα βρούμε στο γιαπωνέζικο σούσι ενώ σε χώρες χώρε της Νοτιοανατολικής Ασίας πωλούνται έτοιμα προς κατανάλωση στο δρόμο. Όσο αφορά τη διατροφική τους αξίας τα μεν αυγά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη Α και σελήνιο το δε κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Οι πέρδικες ανήκουν και αυτές στην ίδια οικογένεια με τους φασιανούς και είναι μεσαίου μεγέθους μη αποδημητικά πουλιά. Ζούνε και αναπαράγονται χαμηλά στο έδαφος ανάμεσα από πέτρες και χορτάρια. Αν τρομάξουν πετούν αντίθετα από τη μεριά της πλαγιάς του βουνού κάνοντας χαρακτηριστικό και δυνατό ήχο με τα φτερά τους. Η διατροφή τους αποτελείται κατά βάση από σπόρους και μικρά έντομα. Γεννάνε 10 με 15 αυγά σε φωλιές που σκάβουν στο χώμα. Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου ένα μήνα και τα μικρά μετά από 2 μέρες βγαίνουν έξω με τους γονείς τους προς αναζήτηση τροφής. Απαντώνται δύο είδη η πεδινή και η ορεινή πέρδικα.
Συνήθως μαγειρεύονται ολόκληρα και θεωρούνται εκλεκτός μεζές για τους καλοφαγάδες. Το κρέας τους έχει χαμηλή θερμιδική αξία, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και η περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι ψηλότερη σε σχέση άλλα κόκκινα κρέατα. Τέλος περιέχει υψηλά ποσοστά σεληνίου και βιταμίνης Β6.