MyDomain

Στη φάρμα Πατέρας γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα στάδια και τις διαδικασίες για τα αυγά από τις κότες, γαλοπούλες, χήνες, ορτύκια, πέρδικες, πάπιες και φραγκόκοτες. Για να αναπτυχθεί σωστά ένα πτηνό θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό γενετικό υλικό (προερχόμενο από υγιείς γονείς) αλλά και να ακολουθηθούν κάποια βήματα τα οποία αφορούν την γονιμοποίηση του αυγού μέχρι και τη γέννηση του νεοσσού. Η διαδικασία του ζεστάματος του αβγού με φυσικό ή τεχνητό τρόπο με σκοπό τον σχηματισμό του νεοσσού μέχρι να βγει από το αυγό (εκκόλαψη) ονομάζεται επώαση.

Η επώαση δηλαδή διαρκεί όσο διαρκεί και η εξέλιξη και η ανάπτυξη του αυγού. Είναι η διαδικασία της γονιμοποίησης ενός αβγού (ωοτοκία) μέχρι την εκκόλαψη του νεοσσού. Με άλλα λόγια η χρονική διάρκεια εξέλιξης του εμβρύου μέσα στο αβγό.

Έτσι λοιπόν διακρίνουμε δύο τύπους επώασης:

Α. Φυσική επώαση

Πραγματοποιείται από την στιγμή που η κότα ή άλλο πουλερικό ξεκινάει να κλωσάει τα γονιμοποιημένα αυγά μέχρι να την πρωτοεμφάνιση των νεοσσών. Στη φυσική επώαση η κότα για παράδειγμα καθισμένη προσεχτικά πάνω στα αυγά παρέχει την ανάλογη θερμοκρασία που απαιτείται για την σωστή ανάπτυξη των νεοσσών. Από την στιγμή που σπάει το αυγό ξεκινάει η διαδικασία της εκκόλαψης του νεοσσού.

Η επώαση στις κότες διαρκεί 21 μέρες ενώ στα άλλα πουλερικά και πτηνά ποικίλει. Κατά τη διάρκεια της επώασης θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί κανόνες (κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία) καθώς και οι συνθήκες υγιεινής για να επιτευχθούν τα σωστά αποτελέσματα.


Β. Τεχνητή επώαση

Εκτός από την φυσική υπάρχει και η τεχνητή επώαση όπου αντί για τις μαμάδες, χήνες, πάπιες, κότες, ορτύκια, φραγκόκοτες, πέρδικες ή γαλοπούλες να ζεσταίνουν τα αυγά, αυτό το αναλαμβάνουν οι επωαστικές μηχανές. Η τεχνητή επώαση μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιώντας κανείς αυτές τις μηχανές με τον κατάλληλο χειρισμό. Στη φάρμα μας, οι επωαστικές και οι εκκολαπτικές μηχανές, τηρούν όλες τις προδιαγραφές και κυρίως τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής αυστηρώς με τις απαραίτητες απολυμάνσεις. Στη φάρμα Πατέρας ξέρουμε πολύ καλά πως η επιτυχία της επώασης είναι στη σωστή λειτουργία των ειδικών μηχανών και στο σωστό χειρισμό.

Επιπλέον ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την επώαση είναι η σωστή θερμοκρασία των μηχανών που είναι κατάλληλη για τα αυγά και φυσικά αυτή η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή καθόλη τη διάρκεια της επώασης. Επίσης λόγω του ότι τα αυγά κατά την επώαση χάνουν την υγρασία τους, οι επαγγελματικές μηχανές, όπως αυτές που διαθέτει η φάρμα μας, οφείλουν να παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον για την επώαση και συνεπώς να ανεβάζουν το επίπεδο υγρασίας που απαιτείται.

Κατά την επώαση είναι πολύ σημαντικό τα αυγά να αναπνέουν και να υπάρχει στο περιβάλλον τους καθαρός αέρας που θα τους δώσει το απαιτούμενο οξυγόνο, γι’ αυτό και στη φάρμα μας φροντίζουμε να υπάρχει ο σωστός και ο κατάλληλος αερισμός στις μηχανές.

Η επώαση, όπως και τα υπόλοιπα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου είναι πολύ σημαντική ως διαδικασία και είναι αναγκαίο να υπάρχει η γνώση και οι σωστές εγκαταστάσεις και μηχανήματα. Στη φάρμα Πατέρας λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή επώαση έχουμε φροντίσει να διαθέτουμε όλα τα υλικά και την τεχνογνωσία για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες επαγγελματικές συνθήκες που μας οδηγούν κάθε φορά στην επιτυχία.


Χαρακτηριστικά επώασης

  • Ημέρες επώασης: 21 μέρες
  • Θερμοκρασία: 37,8 C ή 100 F
  • Υγρασία: 55% – 60% τις πρώτες 17 ημέρες & 70% τις επόμενες
  • Γύρισμα αυγών: Πραγματοποιείται κάθε 4 ώρες εκτός των 3 τελευταίων ημερών


ΕΠΩΑΣΗ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Η επώαση στα υπόλοιπα πουλερικά διαφέρει στο χρόνο και την απαιτούμενη υγρασία.

    Ως προς τη διάρκεια της επώασης ισχύουν τα παρακάτω:
  • Φραγκόκοτα - 26 μέρες
  • Γαλοπούλα - 28 μέρες
  • Ορτύκι – 17 μέρες
  • Χήνα – 30 μέρες
  • Πάπια – 28 μέρες
  • Πέρδικα – 23 μέρες
  • Φασιανός - 24 μέρες
  • Παγώνι – 29 μέρες

Αρχικά στάδια επώασης σε αυγό
e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών