MyDomain

Η φάρμα μας έχοντας μεγάλη αγάπη για την εκτροφή πουλερικών (γαλοπούλες, κότες, πέρδικες, ορτύκια, χήνες, πάπιες) φροντίζει πάντοτε να τηρεί όλες τις προδιαγραφές και να εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής και ανάπτυξης να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η τακτική της Φάρμας Πατέρας και φυσικά υλοποιείται σε όλα τα στάδια όπως και σε αυτό της εκκόλαψης.

Με την εκκόλαψη εννοούμε τη διαδικασία εκείνη κατά την οποία γίνεται η έξοδος του εμβρύου από το αυγό και που προετοιμάζει τη γέννηση του νεοσσού. Κατά την εκκόλαψη υπάρχει το σπάσιμο του κελύφους δηλαδή του περιβλήματος του αβγού (τσόφλι). Η εκκόλαψη είναι από τα πιο κρίσιμα στάδια ζωής για ένα πουλάκι και έτσι απαιτείται ιδιαίτερη σχολαστικότητα και προσοχή.

Ενώ μπορεί το στάδιο της εκκόλαψης να ακούγεται σαν μια φυσική και κατά συνέπεια απλή διαδικασία στην πραγματικότητα απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εκκόλαψη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο και με μεγάλη σπουδαιότητα για την ορθή ανάπτυξη του νεοσσού. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκόλαψης. Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την μετέπειτα εξέλιξη των νεοσσών. Τον ρόλο αυτό παίζει η εκκολαπτική μηχανή που θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος από 20°C – 25 °C και 50% υγρασία. Εντός της μηχανής επικρατεί συγκεκριμένη θερμοκρασία 37,8 °C ή 100 °F ενώ η υγρασία κυμαίνεται στο 70%. Αυτές είναι και οι κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχημένη εκκόλαψη.

Προσοχή: κατά την επώαση επικρατεί διαφορετική υγρασία 55%.

Στη Φάρμα Πατέρας εφαρμόζουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις επαγγελματικής εκκόλαψης. Έτσι, τις τρεις τελευταίες ημέρες της επώασης (19η, 20η και 21η) σταματάμε το γύρισμα των αβγών (το οποίο συμβαίνει όλες τις προηγούμενες ημέρες) για να βοηθήσουμε το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση. Όταν έρχεται η στιγμή της εκκόλαψης τα αυγά τοποθετούνται στις εκκολαπτικές μηχανές όπου διατηρούν την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία για να σπάσει ο νεοσσός με επιτυχία το κέλυφος του αυγού. Την στιγμή της εκκόλαψης δεν επιτρέπεται να ασκείται καμία απολύτως βοήθεια στους νεοσσούς για να βγουν από το αυγό. Αυτό πραγματοποιείται με μια φυσική διαδικασία που συνήθως διαρκεί 24 ώρες και δε χρειάζεται καμία εξωτερική και ανθρώπινη παρέμβαση γιατί αυτό δε θα βοηθήσει τη διαδικασία εκκόλαψης αλλά αντίθετα θα καταστρέψει το νεοσσό.

Μόλις ο νεοσσός ολοκληρώσει την έξοδό του από το κέλυφος, οι ειδικοί της φάρμας μας είναι παρόντες για του παράσχουν την απαραίτητη φροντίδα που απαιτείται. Τις πρώτες μέρες ο νεοσσός χρειάζεται τη σωστή θερμοκρασία για να επιβιώσει, ασφαλές περιβάλλον και καθαρό νερό ενισχυμένο με βιταμίνες.

Τα καλύτερα αποτελέσματα και τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας για την εκκόλαψη κρύβονται όμως μέσα και σε άλλα μυστικά τα οποία η φάρμα Πατέρας τα γνωρίζει πολύ καλά! Στη φάρμα μας όλα τα αυγά είναι προστατευμένα με αυστηρές συνθήκες υγιεινής ώστε να μην έρχονται σε επαφή με μικρόβια και διάφορους μικροοργανισμούς πριν τοποθετηθούν στην εκκολαπτική μηχανή. Στην ίδια τη μηχανή εξασφαλίζουμε τον καλό εξαερισμό καθώς με τον ερχομό των νεοσσών αναπτύσσεται μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα που οφείλεται στα ίδια τα πουλάκια κατά την εκκόλαψη. Επιπλέον προσέχουμε τα αυγά να μένουν στη στάση που πρέπει, έχοντας μια ελαφριά καθοδική τάση με τη μύτη του αυγού να είναι στραμμένη προς τα κάτω. Τα νέα πουλάκια διατηρούνται για μερικές ώρες εντός εκκολαπτικής μηχανής μέχρι να στεγνώσουν πλήρως και μπορούν να ζήσουν έως 48 ώρες δίχως τροφή. Τέλος στην επιχείρησή μας φροντίζουμε για τις καλύτερες συνθήκες επιβίωσής των νεοσσών!

Στη φάρμα Πατέρας απλώς επιθυμούμε να διευκολύνουμε το έργο της φύσης σεβόμενοι όλες τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη ανάπτυξη των εμβρύων και των νεοσσών (κοτοπουλάκια, χηνάκια, παπάκια, γαλόπουλα κ.α)!


Όλα τα στάδια εκκόλαψης νεοσσού
e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών