MyDomain
  • Σύμπτωμα βρογχίτιδας σε κόκορα
  • Σύμπτωμα βρογχίτιδας σε κόκορα

Βρογχίτιδα

Η λοιμώδης βρογχίτιδα είναι μια μολυσματική ιογενής ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος κυρίως της κότας και λιγότερο της γαλοπούλας, της πέρδικας και του ορτυκιού. Για πρώτη φορά περιγράφτηκε το 1931 στη Ντακότα των ΗΠΑ. Συνήθως όσες κότες κολλάνε νοσούν όμως τα ποσοστά θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλά 0-25%. Εκτός από το αναπνευστικό σύστημα ο ιός μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του σώματος όπως το ουροποιητικό, το γενετικό και τα νεφρά. Για την επιβεβαίωση της ασθένειας είναι απαραίτητη η εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων μιας και τα κλινικά συμπτώματα της βρογχίτιδας δεν είναι συγκεκριμένα.

Ο χρόνος επώασης του ιού είναι περίπου 18 με 36 ώρες και η μετάδοσή του ταχύτατη. Μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σμήνος μέσα σε μία – δύο μέρες. Μεταδίδεται κυρίως μέσω των εκκρίσεων της μύτης και του στόματος, με το φτέρνισμα, από μολυσμένο νερό και μηχανήματα ή ρούχα που μπορεί να φέρουν τον ιό. Η μετάδοση από την κότα προς το αυγό είναι αμελητέα όμως η μόλυνση της επιφάνειας του αυγού παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της βρογχίτιδας σε μεγάλα εκκολαπτήρια και πτηνοτροφεία. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο ιός δεν μπορεί να επιζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ξενιστή.

Τα συμπτώματα που παρατηρούμε διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία της κότας με τα νεαρά να προσβάλλονται πιο εύκολα και να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Τα πρώτα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούμε έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα.

    Αναλυτικά τα συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι:
  • Οι κότες μπορεί να παρουσιάσουν βήχα, δύσπνοια και καταρροή.
  • Δείχνουν συμπτώματα κρυολογήματος και προσπαθούν να βρίσκονται σε ζεστό μέρος.
  • Ο αριθμός αυγών που εκκολάπτονται μειώνεται σημαντικά.
  • Η ποιότητα και ο αριθμός των αυγών μειώνεται σημαντικά. Πολλές φορές το κέλυφος μπορεί να είναι μαλακό και το εσωτερικό τους υδαρές.
  • Σε περίπτωση που επηρεαστούν τα νεφρά αυξάνεται η πρόσληψη νερού.
  • Στα νεαρά πουλιά παρατηρούμε μείωση στην πρόσληψη της τροφής και μείωση στο ρυθμό ανάπτυξής τους.

Τα περισσότερα πουλιά γίνονται καλά μέσα σε 3 – 4 βδομάδες όμως πολλές φορές δεν επανέρχονται πλήρως με αποτελέσματα κυρίως την μειωμένη παραγωγή αυγών.

Δυστυχώς για την ίδια την ασθένεια δεν υπάρχει κάποια θεραπεία μπορούμε όμως να κρατήσουμε ζεστές τις κότες μας και να δώσουμε κάποιο βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμα μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για τις δευτερεύουσες λοιμώξεις οι οποίες είναι κυρίως βακτηριακές.

Για την πρόληψη της ασθένειες πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο εμβολιασμός των νεοσσών. Για το λόγο αυτό πρέπει να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να προμηθευόμαστε τους νεοσσούς μας και τις κότες μας από πιστοποιημένες φάρμες όπου είμαστε σίγουροι πως τηρείται το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατήρηση της υγιεινής και της καθαριότητας στο χώρο τόσο για την πρόληψη της βρογχίτιδας όσο και άλλων ασθενειών. Δεν ξεχνάμε πως πάντα όταν παρατηρήσουμε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα απευθυνόμαστε στον κτηνίατρό μας ο οποίος θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.


e

Η φάρμα των ευτυχισμένων πουλερικών