Πολλές φορές οι κουτσουλιές από τις κότες αλλά και τα άλλα πουλερικά όπως οι πάπιες, οι χήνες, οι γαλοπούλες, τα ορτύκια και τις πέρδικες έχουν αραιή όψη και μπορεί να τις μπερδέψουμε με διάρροια. Αρχίζουμε να ανησυχούμε όταν πάνω από το 1/3 των κουτσουλιών είναι υπερβολικά αραιό ή είναι κιτρινωπές ή αφρώδεις ή με αίμα. Μία άλλη ένδειξη είναι πως τα αυγά από τις κότες μας είναι υπερβολικά λερωμένα, τα φτερά στο πίσω μέρος έχουν κίτρινες κουτσουλιές και η περιοχή κόκκινη και πρησμένη. Μία φυσιολογική κουτσουλιά είναι καφέ (ή πράσινη αν τρέφεται με χορτάρι) με λίγο λευκό από πάνω (τα ούρα της κότας). Σε περίπτωση που τα πτηνά μας εμφανίσουν διάρροια επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο γιατί αυτή μπορεί να τα οδηγήσει μέχρι και τον θάνατο.
Δυστυχώς η σύσταση, το χρώμα και η υφή των περιττωμάτων δεν μας παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για την πιθανή ασθένεια. Για παράδειγμα εξαίρεση αποτελεί η ασθένεια της κοκκιδίασης όπου το χρώμα στα περιττώματα μαρτυρά την ασθένεια. Στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες όπου παρακολουθούνται από κτηνίατρο μια νεκροψία σε κάποια από τις νεκρές κότες θα δώσει τις σωστές απαντήσεις. Επίσης η εφαρμογή ενός προγράμματος εμβολιασμού μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των ασθενειών. Για το λόγο αυτό στη φάρμα Πατέρας είμαστε πάντα τυπικοί με τους εμβολιασμούς των πουλερικών μας και σε άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρο μας μόλις παρατηρήσουμε κάποιο ύποπτο περιστατικό. Η καθημερινή τριβή με τις κότες και το μεράκι μας, μας έχει δώσει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να παρατηρήσουμε και να αναγνωρίσουμε άμεσα οποιαδήποτε ανωμαλία.
Τα βασικότερα αίτια είναι τα εξής:Στα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι πάντα το κοτέτσι μας να είναι καθαρό όπως και η τροφή στις ταΐστρες και το νερό στις ποτίστρες. Σε περίπτωση που σχηματίζονται νερόλακκοι στον εξωτερικό χώρο φροντίζουμε να τους καλύψουμε ώστε να μην πίνουν από στάσιμα νερά τα πτηνά μας. Ακολουθούμε το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα μας καταρτίσει ο κτηνίατρος και εφαρμόζουμε αντιπαρασιτικά φάρμακα.
Η διάρροια είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο με τη σωστή φροντίδα. Είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε άμεσα γιατί επιβαρύνει την κότα μας μιας και το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετή ποσότητα νερό οδηγώντας στην αφυδάτωση όπως και δεν γίνεται σωστή απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων κάτι το οποίο εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξή της. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας σε κάθε ύποπτο περιστατικό.