Η Cambar είναι μια ράτσα ορόσημο για την εκτροφή πουλερικών και ιδιαίτερα για τη βιομηχανία αυγοπαραγωγής. Δημιουργήθηκε μεταξύ 1914 και 1920 από τον Βρετανό καθηγητή γενετικής Reginald Crundall Punnett. Η καινοτομία της Cambar είναι πως είναι η πρώτη ράτσα αυτόματου προσδιορισμού φύλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα κοτόπουλα ξεχώριζαν σε αρσενικά και θηλυκά αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Την εποχή που ο Punnett δημιούργησε τα ράτσα Cambar, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η βιομηχανία παραγωγής αυγών βρίσκονταν σε μεγάλη ύφεση. Το πρόβλημα ήταν πως έπρεπε να εκτραφούν κάποιες χιλιάδες κοτόπουλα για να αποκαλυφθεί στο τέλος πως μόνο τα μισά από αυτά είναι κότες και μπορούν να κάνουν αυγά. Κάτι τέτοιο προκαλούσε τρομερή αύξηση του κόστους λειτουργίας σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Τότε ο Punnett (ο οποίος είναι γνωστός για το τετράγωνο του Πουνέτ, ένα διάγραμμα που προβλέπει το γονότυπο των απογόνων μιας διασταύρωσης) σκέφτηκε πως το χρώμα του φτερώματος καθώς και κάποια σημάδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του φύλου κατά την εκκόλαψη. Μετά από διασταυρώσεις πολλών ετών κατάφερε να δημιουργήσει την Cambar, την πρώτη κότα που το φύλο της μπορούσε να προσδιοριστεί την ώρα που τα κοτόπουλα βγαίνουν από το αυγό.
Για τη δημιουργία της αγγλικής Cambar εργάστηκε μαζί με τον Pease και κατάφερε να μεταφέρει το γονίδιο που δημιουργεί ραβδώσεις στη ράτσα barred Plymouth Rock στη χρυσή Campine. Η ανακάλυψη του αυτόματου προσδιορισμού φύλλου (autosexing) έγινε καθώς μελετούσε διάφορους τύπους ραβδώσεων στα κοτόπουλα. Προγραμμάτισε μια σειρά διασταυρώσεων και τοποθέτησε το αυτοσωματικό γονίδιο των ραβδώσεων της χρυσής Campine πάνω στο φυλοσύνδετο γονίδιο των cuckoo ραβδώσεων της Plymouth Rock. Έτσι δημιούργησε την Cambar την πρώτη ράτσα που διαχωρίζονταν οι κότες από τα κοκόρια απευθείας μετά την εκκόλαψη λόγω διαφορετικού χρώματος αλλά και σημαδιών.
Δυστυχώς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι νέες υβριδικές ράτσες που μπήκαν στην αγορά είχαν σαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της Cambar και σιγά σιγά οδήγησαν στην εξαφάνιση της ράτσας πριν από περίπου 75 χρόνια. Όμως η μέθοδος που δημιουργούνται ακόμα και σήμερα τα υβρίδια είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που χρησιμοποίησε ο Punnett: κόκορας χρυσού χρωματισμού με κότα ασημί χρωματισμού.