Είναι μια ράτσα ντόπια που παλιά ήταν πολύ δημοφιλής και μπορούσαμε να τη βρούμε σχεδόν σε όλα τα κοτέτσια στην Ελλάδα (κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας). Σιγά σιγά αντικαταστάθηκε από τις ξένες ράτσες αυγοπαραγωγής και έτσι σήμερα δύσκολα μπορούμε να τη βρούμε σε κάποια χωριά. Είναι πλήρως προσαρμοσμένες για μια ζωή εκτός κοτετσιού, αντέχουν καλά στο κρύο, παρουσιάζουν πολύ καλό ανοσοποιητικό σύστημα και κουρνιάζουν ψηλά προφανώς για να αποφύγουν θηρευτές. Ακόμα είναι από τις κότες που πετάνε ψηλά οπότε σίγουρα χρειάζονται μια καλή περίφραξη.
Οι ελληνικές κότες (κατά άλλους βλάχικες) είναι οικονομικές στο φαγητό τους γιατί εκτός του ότι τρώνε λίγο το μεγαλύτερο μέρος το προσλαμβάνουν βόσκοντας. Γεννούν αρκετά μεγάλο αριθμό αυγών τα οποία έχουν την τάση να κλωσάνε. Γίνονται πολύ καλές μητέρες και με κάθε κόστος θα προστατέψουν τα μικρά τους.
Στη Φάρμα Πατέρας εκτρέφουμε εδώ και χρόνια τη σημαντική ράτσα για εμάς: Ντόπια ελληνική κότα. Με ιδιαίτερη φροντίδα παράγουμε υγιείς νεοσσούς ντόπιας προέλευσης σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με την υψηλή ποιότητα των πουλερικών. Η ελληνική κότα έχει το προτέρημα ότι προσφέρεται και για αυγοπαραγωγή αλλά και το νοστιμότατο κρέας της.